Digitale pentomino's en kangoeroe

We maakten ter gelegenheid van de kangoeroewedstrijd een aantal digitale pentomino-kangoeroes die je ook kan uitproberen. Het idee groeide nadat Marjolein Kool, eindredactrice van Willem Bartjens ons contacteerde voor haar tijdschrift. We zijn hier heel fier op want we vinden "WB" een heel degelijk wiskundetijdschrift.
Hieronder vind je de exelfiles die je kan downloaden.

Als je het bestand eerst opslaat en dan in exel opent beschik je over het hiernaast afgebeelde werkbalkje.
De laatste knop laat je ingedrukt: zet de pento's juist op het raster.
Met knop 1 en 2 worden de stukjes over 90° gedraaid
Met knop 3 en 4 worden de pento's gespiegeld.

 


kangoeroe 1


kangoeroe 2



kangoeroe 3



kangoeroe 4



kangoeroe 5



kangoeroe 6


Aurelie Moreau
Aurelie

Julie Moreau
Julie

Jean-François Moreau
Jean-François

Papa Moreau mailde zijn bevindingen:

De kinderen hadden alle drie direct door wat de bedoeling was. De blokjes op de afbeelding van de kangoeroe plaatsen. Het systeem van klikken en slepen had evenmin uitleg nodig. Het menuutje om te draaien en spiegelen wel.Ik heb heel kort gezegd hoe ze konden gebruik maken van dit menuutje.
Wat mij opviel is dat Jean-François (13 j) de vier functies gebruikte maar dat Julie (11 j.) en Aurélie (8 j) enkel de twee draaifuncties toepasten. De mogelijkheid van de het spiegelen leidde soms tot veel zoeken om de blokjes in de juiste stand te brengen. Maar na een paar minuten en het eens uit te proberen lukte het vrij goed. 
Wat de moeilijkheidsgraden betreft tussen de vier eerste oefeningen, merkten zij weinig verschil op, integendeel, de niet ingekleurde kangoeroe waarbij de blokjes niet opgedeeld zijn leek zelfs gemakkelijker.
Jean-François heeft ook de kangoeroe 5 en 6 gemaakt. Het is inderdaad eerder een puzzel. Hij had en wel wat moeite mee om de figuur gevuld te krijgen. Wat het verschil tussen 5 en 6 aangaat vond hij dat de oefening zonder onderverdeling (6) wellicht gemakkelijker was (?!) omdat hij dan minder keek naar de individuele vierkantjes maar eerder werkte op basis van de blokjesvormen.

We horen ook graag jou commentaar.