Symmetrische Ketting

Ir Pieter Torbijn is op 13 juni 2007 overleden.

Deze wedstrijd willen we aan hem opdragen. We denken dat hij deze wedstrijd erg mooi zou gevonden hebben; hij hield van symmetrie.
De opgave kregen we van Stefano Popovski. Toen we hem vroegen of we zijn opgave aan Pieter mochten opdragen antwoordde hij:"Of course this is a great loss and for sure you have my permission to dedicate the competition to Pieter, we all will miss his articles, theoretical comments and valuable solutions for so many problems! Whatever you think would serve to honor such a memorable person will be all right."
 

Je krijgt een set pentomino's:

Maak met alle pentomino's een gesloten ketting waarbij elke pentomino ten minste twee buren heeft waarmee hij samen een vorm maakt met een symmetrie-as. Dus A en B maken samen een figuur met een symmetrie-as, B en C, C en D, … K en L en tot slot L en A.
De pentomino’s moeten in één vlak gelegen zijn evenals de symmetrie-assen.
Stefano stuurde ons een voorbeeld ter verduidelijking.

De witte en de grijze pentomino maken telkens een vorm die de blauwe stippellijn als symmetrie-as heeft. Voor de rode en de groene pentomino is dit nog niet in orde.
Probeer zoveel mogelijk verschillende oplossingen te vinden. We zijn echter al heel tevreden als je er eentje vindt.
Wil je alle combinaties zien van 2 pentomino's die een figuur vormen die een symmetrie-as heeft, kijk dan op
http://pentomino.classy.be/bestanden/symm/allemaal.gif

Hiermee wordt het zoeken van de opdrachten makkelijker.
Om het te gebruiken klik je rechtermuisknop en vervolgens kies je voor Doel opslaan als ... , en dan kan je dit excelbestand op je eigen harde schijf of diskette bewaren. Je kan het dan bewerken in excel (met de werkbalk pentomino ...)