4 V in een vierkant

Een hele leuke vraag i.v.m. pentomino’s vonden we bij de kangoeroewedstrijdvragen van 2000.
De kangoeroewedstijd verdient aanbeveling. Ze hebben prachtige vragen.
In 2001 won ons 2BVL(toenmalig TID Ronse) de klasprijs 2MBO en ons 4BSO won de klasprijs 4VBO. We zijn er terecht heel fier op. Proficiat !

Leg 4 V-pentomino’s op het witte geruite vierkant (5 op 5) . Vierkantjes moeten precies op vierkantjes vallen en de pentomino’s mogen elkaar niet overlappen.

Wil je ons exelbestandje om gemakkelijk te zoeken?
PENTOMINO

We kregen een oplossing van Luc De Wilde, Wim Brinkhorst, Martin Friedeman, Elephtera Hendriks, Bert ten Hoeve, Helmut Postl, Lisan Sanders, Henk Smit, Aad van de Wetering, Rien Verbeek, Sander Waalboer, Albertine van de Water - Gehéniau, Frans Wentholt, Lianne Zopfi, Thijs Notenboom, Veronika VÁŇOVÁ, Margo De Croo, Arthuur De Croo, Floor De Croo, Ilse De Boeck, Luc Gheysens, Pieter De Croo, Matthijs Coster, Hilde Verhelst, Peter Jeuken en Nico Looije
Bij sommige oplossingen was zelfs commentaar toegevoegd:
"Na een beetje redeneerwerk (redenen van symmetrie, 5 vierkantjes op overschot) kwam ik tot een oplossing"
"Leuk intro puzzeltje"

"Het lukte maar niet, ik kreeg eerst het idee dat je moest kunnen toveren. Vind je het een wonder, ik probeerde er steeds maar 5 pentomino's in te passen. Toch maar eens terug naar de vraag en ja, het was te doen met 4, zelfs voor een alfa zoals ik. Gek dat ik steeds maar dacht, dat als het er maar 4 waren, ik het wel zou kunnen. Ik vond het nog leuk ook!"
"Heel hartelijk dank voor deze leuke puzzel! Ik heb zowel een tamelijk goed ontwikkelde alfa- als bčta-kant, maar de laatste jaren heb ik mijn alfa-kant wat voorrang gegeven (door mijn cryptogrammen- en cryptografiekenliefde), zodat de bčta-kant wat in het slop dreigde te raken. Gelukkig greep je net op tijd in, zodat ik weer lekker heb kunnen genieten van je heerlijke pentomino-puzzel!"
"Een leuk puzzeltje. De kangoeroe puzzles vond ik vroeger ook altijd erg leuk om te maken! Heb er ooit zelfs wat mee gewonnen."
"Eindelijk eens een pentopuzzeltje die me niet veel tijd kostte! ;-))"
"Deze opgave vind ik zo makkelijk dat ik haast bang ben dat ik iets over het hoofd zie of zo...."
"Gelukkig was deze niet zo moeilijk, en hoefde ik niet te knippen en te plakken!"
"Wederom een leuk pentomino-vraagstukje"
Oplossing


Dit vraagje gebruikten we in onze workshop "Bezig met wiskunde - Leuke problemen oplossen" op het wiskundecongres van 2010.
De syllabus kan je vinden in het nr. 144 van "Wiskunde en Onderwijs" (Dit is een tijdschrift van de Vlaamse Vereniging van Wiskundeleraars).
Toen Aad Thoen een exemplaar kreeg, stuurde hij ons het volgende: "Gisteren zat ik in de trein uit te zoeken welke 4 kopieën van pento's in een 5x5 vierkant passen. Naast de V hebben ook de F, L, N, P, T, U en Y een draaisymmetrische oplossing. Met de W, X en Z kon ik niets beginnen."

Wil je oplossingen zien?