Wiskunde Webstrite

 

Onze pentomino-site is de tweede favoriete wiskunde website van Nederland en won ook de publieksprijs.

In 2004 is voor de tweede keer de Wiskunde Webstrite georganiseerd. Deze Wiskunde Webstrite is uitsluitend bedoeld voor websites van een wiskundesectie of een individuele wiskundedocent. Sites van organisaties zoals NVvW, APS, FI etc. zijn van deelname uitgesloten.

De stemming liep tot en met zondag 18 april 2004. We hebben de publieksprijs gewonnen met 285 van de 626 geldige uitgebrachte stemmen.Wij willen iedereen die gestemd heeft op onze site heel hartelijk danken.
Eigenlijk hadden het 286 stemmen moeten zijn want op 12 mei ontvingen we de volgende mail:
I would vote if I know how?  I couldn't see any chance to vote, probably is too late? I am not every day checking this my email address and that is the reason for my delay, sorry!
Yours,
Assen Dombev

Van sommigen kregen we een mail met een commentaar terug die we heel erg leuk vonden en hier willen publiceren:

 Ik heb op jullie site gestemd, en heb hem ook weer eens bekeken. Ik vind het er echt fantastisch uitzien. Ik weet hoeveel werk er gaat zitten in het onderhouden van een site in meerdere talen en met zoveel sub-onderwerpen. Het feit dat de leerlingen zelf webmaster zijn bewijst dat ook zij er enthousiast over zijn. Een geweldig project dat je hebt opgezet, mijn complimenten!
Gerard Putter

Natuurlijk heb ik gestemd!
Aad van de Wetering

Ik heb mijn stem uitgebracht (je mag drie maal raden voor welke site ik gekozen heb). 
Er is ook een bericht op de site van de SG geplaatst. Ik maak verder nog wat mondelinge reclame ook.  Succes 
Eddy Moreau
Hij hield zijn woord. Bedankt

I have just voted for you.
I do not know the other contestants, but I sincerely consider your work and site outstanding. Curiously, my interest on polyminoes was started in the 70s with Martin Gardner's articles in Scientific American mag, followed by chapters on the subject on his several books on curiosities on Math. I bought, also in the 70s, several  plastic toys from Japan that had 4, 5, 7 square polyminoes in a confining box and which stated how many different solutions had been found by a computer, to fill the boxes with those parts. I hardly found a few solutions for the pentaminoes. I never built one for the heptaminoes. I even bought a highly sophisticated book on polyminoes with excessive complicated (for me) explanations about the math behind its solutions. I was marveled by the availability in your site of a pentaminoe solver, which brought answer to many of the challenges of the 70s that I did not solve. Due to my interest on Puzzles I was fortunate to be able to visit Jerry Slocum's house and collection of puzzles in CA, USA (the largest in the world with more than 30000 different ones). As you know, he has several books printed on the subject, has many examples and solutions for polyminoes, and I have written to him recommending and making good references about  wonderful site. I hope that you win this pool since I consider that you deserve it. Keep the good work going!
Best regards.

Edmundo Veiga, Rio de Janeiro, Brazil

Good luck! I voted for you!
Best greetings

Ekkehard Künzell, Germany

Ik heb de link voor de stemming aangepast en ik heb natuurlijk ook gestemd!
F. Denhaerynck
Nadien stond er op het schoolforum:E
en dikke proficiat met jullie welverdiende dubbele prijs, mevrouw De Meulemeester!

Good luck for your site. I voted for it because it is the best! :-) 
With best regards
Helmut Postl
, Austria

En nadien:wow, great! Congratulations! I tried to read the Dutch sheet, and I think I got rather much of it. (Using some phantasy over German words in connection with the context helps quite well.)
Again all the best for your beautiful website!I and Gentaku have voted it.
I hope your site will be selected as the best site

Jin and Gentaku HONDA , Japan

Ik ben begonnen met je uilen in Excel. De eersten (met pento-verdeling) vonden ze erg makkelijk, die zonder pento-verdeling te moeilijk. Nu mogen ze naast de uilen zelf figuren maken, en dat vinden ze erg leuk! Ik zal je binnenkort wat foto's sturen.
En mijn stem heb je!
Oant Sjen!

Jelle Twijnstra, Friesland

Ik ga nu snel je site bewonderen.  De Jackhals heeft veel bekijks en spel teweeg gebracht bij mijn klassen en nu mag Leo hem voor een maand lenen tot hij een van jou krijgt.  
P.S. bij deze de kip en mars mannetje : groep 8 van de Willinkschool in Bennebroek
Judith Prins

Mijn stem is uitgebracht.
Tuurlijk is jullie site de beste!

Karen De Ridder, Lerares Informatica, Stella Matutina

Het stemmen is gebeurd.
Patrick Keysabyl

OK, stemmen  is gebeurd.
Groet,

Leon van den Broek

Mijn stem op jouw website is uitgebracht. Ik stuur een mail naar de leden van onze stuurgroep.
Bij de voorzitter van de diocesane stuurgroep wiskunde voor 1ste en 2de graad heb ik jouw ' optreden' met pentomino's  voorgesteld op de Dag van de Wiskunde. Die gaat volgend schooljaar door op zaterdag 27 november 2004 aan de KULAK. Hij gaf direct zijn akkoord.
Liefst hadden we jouw workshop-lezing twee keer aangeboden (2 maal na elkaar anderhalf uur ongeveer) om zoveel mogelijk deelnemers van pentomino's te laten proeven.
Luc Gheysens (begeleider wiskunde West-Vlaanderen)
En nadien:
Proficiat met het behaalde resultaat!!!
Met zoveel waardering zijn we wel heel tevreden

"It's no contest" as we would say in English.  Of course I will vote for you.  My friend Frank will too. (Won't you, Frank?)
Best wishes,
Martin H. Watson
 Misschien heeft Martin wel gelijk, maar de prijs is dan ook roem en glorie!

Ik heb gestemd..... op jullie site
Natascha Wittebroodt

Hello from Switzerland !
I've done ! With pleasure !
I hope we'll be able to send you something soon:-)
Friendly.

Jean-Pierre Nater instit 5P (10-11 ans), Martigny, CH

Morgen zal ik de verwijzing naar uw prijsvraag toevoegen aan de rubriek 'nieuws' en ook aan de rubriek 'links'.
Uw internetsite is erg mooi: één stem voor de Wiskunde Webstrite, namelijk mijn stem, heeft deze site in ieder geval.  

Met vriendelijke groet,
Petra van Loon

Bisschoppelijk College Weert-Cranendonck
Dit is wel heel edel vooral dat hun degelijke site ook genomineerd is.
En nadien:van harte gefeliciteerd met de dubbele overwinning. Jullie hebben het verdiend: het is werkelijk een schitterende site!!! Ga zo door met de site!!!

Mijn stem heb je.
'k Zal ook je link door sturen naar de andere jakhalzen.

Tim Vanderbruggen

Heb ik met plezier gedaan!
Groeten,

Tine Beernaert.

Jan Brands stuurde onze mail met de mededeling van de stemming door:
Hoi begeleiders van Kamp A,
Ik kan de Pentominosite van Odette van harte
aanbevelen (ze komt een workshop geven op het kamp ;-)
Ik heb er al op gestemd. Zegt het voort!
Groetjes,


Natuurlijk heb ik gestemd!
Angèle Ferron

Mijn stem heb je alvast gekregen. Hopelijk heb jij meer succes dan ik vorig jaar... 
Groetjes, 
Guy Gijbels

En nadien:een dikke proficiat met je dubbele zege in de webstrite van het Freudenthal Instituut!!!
Guy heeft een prachtige wiskundesite

Graag gedaan 
Vriendelijke groeten 

Jan Foulon

Doe ik
Xavier Goddaer


Gedaan
Groetjes
Mieke Abels

Proficiat met het bereikte resultaat.
Het in de prijzen vallen van de pentominowebsite zijn we stilaan gewoon aan het worden maar ... het blijft in elk geval een opsteker en goed meegenomen.
Marc Vuylsteke

Heel hartelijk gefeliciteerd met dit puik resultaat!!!!
Rita Custers
 

We geven hier het volledige "Juryrapport Nationale Wiskunde Webstrite 2004" dat we van Willem Hoekstra toegestuurd kregen:

Algemene opmerkingen

Om te beginnen was de jury overweldigd door de grote hoeveelheid tijd en energie die de webmasters zichtbaar in hun site hadden gestoken. Dit ging zover dat er zelfs enige zorg was over de staat van het niet-virtuele sociale leven van sommige webmasters.

Het is de jury verder opgevallen dat veel van de sites niet met een duidelijk vooropgesteld doel zijn opgezet. Dit leidt vaak tot een organisch groeiende site, hetgeen een heldere navigatie niet ten goede komt. Iets niet op je site zetten kan ook een verstandige beslissing zijn.

Daarnaast bleek dat er over het algemeen weinig aandacht voor was om de formules op de site te laten voldoen aan de conventies die daarvoor gelden. Meer over deze conventies is te vinden op: http://www.engineering.tech.nhl.nl/engineering/personeel/kamminga/formules.pdf

Tenslotte was de jury verbaasd over het grote aantal (poëzie)citaten dat het aantrof op deze sites, die vaak toch voor een wiskundige doelgroep waren gemaakt.  

1e prijs

Herman Hofstede, Het Hogeland College, Warffum

Deze site heeft de 1e prijs gewonnen omdat de webmaster erin geslaagd is zijn liefde voor wiskunde in een aanstekelijke stijl over te brengen. Met zijn grote verzameling puzzels, bewijzen etc. maakt hij duidelijk waar het volgens hem in de wiskunde om gaat. Daarnaast biedt hij zijn leerlingen een groot archief met uitwerkingen, oefenopgaven en praktische opdrachten.
De zwakke punten van deze site zijn de onoverzichtelijke navigatie en het feit dat de informatieoverdracht hoofdzakelijk via tekst en plaatjes geschied. Er is weinig interactiviteit.

2e prijs

Odette de Meulemeester, KSO Glorieux, Ronse (B)

De kracht van deze site is de sterke band met een community van gebruikers. Hierdoor is de wellicht wat rommelige en al te ver uitgedijde structuur geen groot probleem: de Pentomino-liefhebber vindt zijn/haar weg er wel. De site met z´n opdrachten, foto´s, uitwerkingen en links straalt een aanstekelijk enthousiasme uit van zowel de makers als de bezoekers. Een klein punt van kritiek is de overheersende achtergrond van de pagina´s, die de leesbaarheid van de site in sommige browsers niet ten goede komt.

Ze hebben groot gelijk. We hebben de achtergrond verbleekt. Volgend jaar winnen we de eerste prijs!

3e prijs

Walter Bruggeling, CSG Oudehoven, Hardinxveld-Giessendam

Op deze site is een duidelijke verbinding zichtbaar met de wiskundelessen die op deze school worden gegeven. Met name het gastenboek laat zien dat de leerlingen de site regelmatig bezoeken.
De site is degelijk en uitgebreid. Het is alleen jammer dat zo´n groot deel van het aangeboden materiaal uit tekstdocumenten bestaat. Hierdoor wordt ook de uitstraling van de site saaier dan nodig.

 

Publieksprijs

Odette de Meulemeester, KSO Glorieux, Ronse (B)

Van de 626 geldig uitgebrachte stemmen ontving de Pentomino-site er maar liefst 285.

 Voor de publieksprijs is een banner ontworpen die de winnaar op zijn/haar site mag voeren.

Als juryprijs kregen we 2 x 128 MB USB-Memory Stick. We hebben er één onder onze stemmers verloot. De gelukkige winnaar is Stefanie De Baets. Volgend jaar verloten we een Stick van 256 MB, want dan gaan we winnen :-)

Omdat onze concurrentie groot was en er knappe wiskundesites tussen staan geven we een overzicht met links van de andere genomineerde sites.

site school webmaster plaats
Wiskunde - Home Page St. Gregorius College Jos Geerlings Utrecht
Scholennetwerk Limburgs Universitair Centrum   Belgisch Limburg
ORS Lek en Linge Lek en Linge   Culemborg
Wiskunde-pagina Minkema VMBO Wim Pon Woerden
Homepage van Dick van den Breul   Dick van den Breul  
WiskundeWeb   Frits Spijkers  
Quiz Havo "Notre Dame des Anges" Jos Lucassen Ubbergen
Wiskunde Bisschoppelijk College Weert-Cranendonck Petra van Loon Weert
Wisbase   Nehellenia/Bram Theune  
Wiskundehulp Cals College R. v.d. Wurff  
Wiskunde en Wetenschap Zernike College Hans Klein Groningen
Wiskunde en ICT in het onderwijs Het Nieuwe Lyceum Ton Lecluse Bilthoven
Wiskunde op het net   Erwin Broekema  
Wiskunde   Herman Cordes  
Wiskundepagina Cals College W. van der Put  
Wiskunde, de moeder aller vakken St. Maartenscollege George A. Koeze  
DK & Wiskunde   Dick Klingens  
HOT Wis!   Pauline Vos  
Philip van Egmond   Philip van Egmond  
Oefenopgaven wiskunde Noordik A. Gottemaker Almelo
De Wiskunde Hoek      
Wiskunde Java Applets   Gerard Dekker  
wiskunde1.StartTips.com Middenschool St.- Gertrudis Daniel Jacques  
Wiskunde online CSG Oudehoven locatie de Calvijn Walter Bruggeling Hardinxveld-Giessendam
Wiskunde Pagina Van der Capellen Scholengemeenschap Iris Gulikers Zwolle
Wiskunde op het Rodenborch-College Rodenborch-College P. Arts