Op 25 mei 2005 werden we uitgenodigd op het Koninklijk Paleis te Brussel op de uitreikingsplechtigheid van de Prijs voor het Onderwijs van de Stichting Koningin Paola.
Uitnodiging
De heer R. Selos maakte een prachtig passend geschenk: een eiken houten kroon met de letters A(lbert) en P(aola) opvulbaar met juist één pentominoset.
Pentomino-kroon


We hadden een gezellige babbel met de koning. Hij leek tevreden met ons geschenk.

Koning Albert

Koning Albert

Koning Albert Koning Albert

In "Het Laatste Nieuws" kregen we een uitgebreid artikel.
Laatste Nieuws

We wonnen met onze website de hoofdprijs van
het Minister van Onderwijs op de Cst-beurs-beurs 2000. We waren blij met de 50000BEF (1250 €) maar vooral met de waardering. De prijs betekende voor ons een stimulans om verder met pentomino's te werken.


Voor de voorstelling van onze website aan de jury maakte Olivier Dutranoit voor ons de volgende presentatie (PowerPoint). Dank zij die mooie presentatie konden we op 10 minuten aan de jury een volledig overzicht geven.


We kregen een mail van Hilde Soenen uit het Guldensporencollege van Harelbeke : "Op school wordt gezocht naar STEM-inhouden. Daarom wou ik rond pentomino’s een thema uitwerken. Het zou
een zoeken en ontdekken door de leerlingen moeten worden
. Kun je mij op de één of andere manier wat vooruit helpen met FlatPoly? "
Hilde herinnerde zich mijn uiteenzetting op de dag van de wiskunde in 2006. Ik ging op zoek en je kan de PP hier downloaden als je die ook graag eens wil zien.
Op woensdagnamiddag 27 januari 2016 (prachtig jaartal: driehoeks- en zeshoeksgetal) kwamen ze met zijn drieën: Hilde, Ann en Lucie.

Leren driehoeken opvullen met de pentomino's waarbij de X-pentomino in het midden ligt.


3 congruente figuren


Het lukt!

En nu maar wachten tot FlatPoly op het programma van STEM komt in Vlaanderen ;-)
Speciaal voor "Gusco" deze pentosudoku


Op 23 januari 2016 kregen we een mail van George Sicherman: "Congratulations on winning the 2012 GAPE Award! It is high time that your work with Yin-Yang Pentominoes was recognized publicly--not to mention the work of the other human and non-human contributors." Op 29 januari kregen we per post de trofee toegestuurd.
Kate verklaarde de lange wachttijd: " Our presentation of the 2012 GAPE Award was much delayed by our desire to design a unique prize for an international team of 8 puzzlists for their Yin-Yang Pentominoes project. Finally we found the right results"
Het was het wachten waard!


Op 30 januari 2015 ging onze workshop door (samen met Jeanne Breeman), op
uitnodiging van het Freudenthal Instituut.
De titel werd:"PQRST-Q dus
Puzzels, Raadsels, Spelletjes, Tweede keer"

Meer sfeerbeelden van de workshop zie je op http://www.pentomino.classy.be/nwd2015.html
Ingrid Zuiderwijk:"Afgelopen zaterdag heb ik bij u de workshop gevolgd. Ik vond hem echt fantastisch! Op een leuke manier zijn er allerlei vraagstukken gedaan. Ik ben ook ontzettend blij met het materiaal en wil kijken of ik er iets mee kan met de leerlingen."

 
1 en 2 februari 2008: Nationale wiskundedagen in Noordwijkerhout.
Workshop over pento-sudoku: denkplezier voor iedereen.
Wil je de enthousiaste toehoorders zien of onze mooie bedankingscadeau klik dan op het plaatje
NWD 2008
Annemarie Santifort:"Ik heb zo genoten van de pentomino’s. Ik heb twee jaar geleden met de tweede klas ook een aantal opdrachten van je website uitgevoerd. Ik vind dat je altijd leuke dingen doet met je leerlingen. Je hebt mij ook geïnspireerd tot het maken van nieuwe wiskundeopdrachten.
Nog heel erg bedankt voor je speciale tangramfiguren. Ik ben vergeten waarvoor je ze gebruikt. Ik wilde het doorvertellen aan de andere collega’s en ik dacht dat het ook op je website stond, maar ik kon dat niet zo goed vinden."
Alles over Pygram is te vinden op http://ksoglorieux.classy.be/

17 januari 2007: eerste ronde Vlaamse Wiskunde Olympiade maar ook 5de Reehorstconferntie wiskunde met pentomino's.
Wil je er meer van zien? Klik op pento-chocolaadjes


Op de Nederlandse Nationale Rekendagen van 16 en 17 maart 2006 gaf Mvr. De Meulemeester een workshop.
Voor meer foto's klik hier
Je kan heel wat meer foto's bekijken als je op bovenstaande foto klikt.
De PowerPoint-voorstelling en de handleiding kan je downloaden op http://www.fi.uu.nl/rekenweb/rekendagen/2006/lezingen/lezingen.html

Op maandag 25 april 2005 kwam Marleen Duerloo, pedagogisch adviseur VVKBaO naar het KSO Glorieux te Ronse op bezoek om beter kennis te maken met ons pentomino-project. Ze is binnen het basisonderwijs verantwoordelijk voor wiskunde en de interdiocesane proeven. Op de Panamaconferentie (in Nederland) had ze over ons project gehoord.


Onze kangoeroepuzzel: het lukte!
(met de hulp van FlatPoly)


De tetrominopuzzel die FemkeVandendriessche maakte voor haar werk van Pythagoras

Haar commentaar:"Wie denkt dat wiskunde enkel is weggelegd voor nerds en bollebozen, die kent het project Pentomino's van het KSO Glorieux te Ronse niet! Wiskunde is pure fun. Het mooie is dat ieder op zijn/haar eigen niveau met pentomino's kan werken. Ik wens trouwens elke school zo'n wiskunde onderwijs toe!
Ik vond het reuze!!! "

Op 29 november 2005 maakten de studenten van de opleiding Bachelor Secundair Onderwijs Wiskunde van Ehsal te Brussel kennis met ons pentominoproject.
Met dank aan de heer Van Nieuwenhuyze voor de uitnodiging.

Ehsal Brussel

Ehsal Brussel

Ehsal Brussel

Ehsal Brussel

Ehsal Brussel

Ehsal Brussel

Ehsal Brussel

Ehsal Brussel

Ehsal Brussel

Ehsal Brussel

 Wim Sunnaert - student regentaat wiskunde Ehsal - stuurde ons nadien zijn mening :"Bij enkele lesonderwerpen kan men pentomino's gebruiken, hoewel het eerder beperkt is. Ik denk ook dat het niet gemakkelijk is om het in te passen in een al te druk jaarplan.
Ik zie mezelf 'het pentomino-project' eerder als verdieping te geven of op vrije momenten: planton e.d.
Uw initiatief is wel vernieuwend.
Het is ook een goede manier om de lln en vooral de minder sterke lln te stimuleren en herkenning te geven.
Via de pentomino's werkt u ook aan andere vaardigheden.
De site is mooi afgewerkt en scoort beter dan de gemiddelde wiskunde-site.
Het was een aangename kennismaking met de pentomino's. Blijf de pentomino's zeker gebruiken en veel succes ermee.
Bedankt voor de komst!"

Op 20 november 2004 verkochten Olivier Collet en Robin Devroe van 3 Latijn op de dag van de wiskunde voor de tweede en derde graad aan de KULAK Kortrijk pentominosetjes ten voordele van hun Fosterkindje Miriam.

Op 27 november, dag van de wiskunde voor de tweede en de eerste graad versterkt Jens Dupont van 3 Wetenschappen het team. De verkoop stijgt aanzienlijk want Mvr. De Meulemeester maakt tijdens haar werkwinkel reclame voor onze 3D-pentominosetjes. We danken Mvr. Bourgeois (lerares godsdienst) voor de samenwerking en de heer Debuysere, de verantwoordelijke van het Eekhoutcentrum voor zijn toestemming om onze setjes te mogen verkopen.

"Op die zaterdag mochten heel wat leraars wiskunde genieten van een sessie over pentomino's.
Mevrouw De Meulemeester kon iedereen boeien, niet alleen met al het materiaal dat ze meegebracht had, maar ook met haar enthousiasme over het klassikaal gebruik van pentomino's. Wij hebben daar heel wat bruikbare ideeën opgedaan voor onze lespraktijk."
Met dank aan Mevrouw Grymonpon, adjunct-departementshoofd KHBO - lerarenopleiding te Brugge voor dit leuke bericht.


 

De syllabus zal te vinden zijn op www.eekhoutcentrum.be
Heel wat later op 20 maart 2007 kregen we een mail van Lydie Keymeulen, vakverantwoordelijke wiskunde, uit het
Sint-Jozefscollege te Aalst: "Op een Dag van de Wiskunde enkele jaren geleden maakten we kennis met jullie pentominoproject.
Ook op onze opendeurdag vorige zondag hadden de pentomino's veel succes.

We zouden dan ook graag een aantal setjes bijkopen. Kunnen we die via u bekomen of kan u ons een leverancier aanduiden? Ik heb met veel plezier uw site bezocht maar deze informatie heb ik niet gevonden. Excuseer me als ik er over gekeken heb!"
Onze setjes zijn nergens te koop. We hebben er echter een 12-tal bezorgd.
"De pentomino's worden momenteel in ons eerste jaar gebruikt met de hoogbegaafde leerlingen, op momenten dat ze afzonderlijke activiteiten hebben... Nuttig en aangenaam!"

Onze leerkracht Mvr. De Meulemeester kwam heel enthousiast terug van de Nationale Wiskunde Dagen  op 1-2 februari 2002 te Noordwijkerhout-Nederland, waar ze over ons pentominoproject heeft mogen praten.


Handout boekje
 Powerpoint presentatie

We citeren uit het JURYRAPPORT:
"Pentomino's. In deze inzending vallen enthousiasme en ervaring
op. Hoewel het onderwerp niet tot het directe curriculum hoort, is
er veel creatieve wiskunde mee mogelijk, op verschillende terreinen.
Met dit onderwerp kan in de klas een langlopend project op gang gehouden
worden met telkens nieuwe facetten, en leerlingen kunnen op deze
kennis maken met het feit dat wiskunde niet alleen een collectie
snel te beantwoorden sommen is, maar ook een culturele factor."

En uit het NWDhandblad:

Geïnspireerd door de presentatie maakten enkele leraars van het CSG Liudger te Drachten-Friesland-Nederland een boekje met vragen en opdrachten over pentomino’s.
Je kan het boekje hier downloaden.
Het is in pdf-formaat en dus te lezen met


Op 8 februari 2004 was er op de tiende NWD een herhaling van succesnummers uit het verleden.De workshop zat in de categorie 'the best of'! En fier dat we waren ...

Handout en Powerpoint presentatie zijn te downloaden op
www.fi.uu.nl/nwd/nwd2004/handouts/handouts.htm

O
p 10 februari kregen we reeds deze heel leuke reactie:
"Hierbij de beloofde foto's van mijn leerlingen die aan het werk zijn met de pentomino's. Ze zijn hard bezig met de wedstrijd die uitgeschreven is naar aanleiding van de NWD. Inmiddels hebben ze het programma Flatpoly ook ontdekt. Met dank aan Aad van de Wetering. Zodra ze hun uitwerkingen hebben gemaakt zal ik je de resultaten toesturen."

Scheldemond
Vlissingen
Klas V1H+.

Morgen presenteer ik jou presentatie bij ons in de wiskundesectie aan mijn collega's. Ik wil ze ook laten meedelen in jullie project.
Nogmaals hartelijk dank voor het materiaal en de fijne workshop"
Joop Elderkamp
Stedelijke Scholengemeenschap Scheldemond uit Vlissingen Nederland


En nog een paar reacties:
"Je voordracht was weer geweldig! Je enthousiasme werkt aanstekelijk.
Wist je dat ik als eerste jaars student al gefascineerd was door pentomino's? Ik heb zelfs een programma geschreven dat uit de pentomino's alle hexomino's en heptomino's kon berekenen. Ik hoop ooit nog eens tijd te hebben om pentris af te ronden."
Matthijs Coster



"Wat was je leuk en goed in Noordwijkerhout. Ik heb genoten! Dank je wel! Ook voor alle mooie materialen.
Succes met je mooie ideeen."
Marjolein Kool



"Ik heb erg veel plezier van het pentominosetje dat je op de wiskundedagen in zo'n grappige verpakking hebt uitgedeeld. Nogmaals dank daarvoor.
Ik wil graag weten uit welk materiaal jullie zoiets maken. Mijn leerlingen moeten een 'beeldhouwwerk' maken. Dit materiaal lijkt me erg geschikt."
Philip van Egmond

Op 13/03/2002 kregen we een mail van Tom Goris, redacteur van de Nieuwe Wiskrant met de vraag of we een artikel wilden schrijven over ons pentominoproject.
We zijn fier om in de Nieuwe Wiskrant te staan


In schooljaar 2005-2006 hadden we een voetbalploeg!


José Boucart won de TI-83 Plus Silver Edition...

cst-beurs


Op 28 november 2003 mochten we naar Rotterdam voor de finale van ThinkQuest, een wedstrijd voor websitebouwers die een educatief programma samenstelden.
Op de trein werd er druk gewerkt.

Glenn Vanobost
Ken Vanherpen

We hadden het naar onze zin tijdens het spetterende finaleprogramma dat gepresenteerd werd door Angela Groothuizen.

Tijdens de pauze probeerde onze coach Aad van de Wetering zijn gekregen jakhalspentominopuzzel op te lossen.
Met de oplossing erbij kunnen we het ook!

Het grote moment: we stonden op het podium in de Doelen te Rotterdam

thinkquest

Samen met ons hoofdteamlid Vincent Van Velzen hadden we een heerlijke dag.

team
team

We haalden de pers: Op woensdag 3 december 2003 in Het laatste Nieuws.

laatste nieuws

In de week van 10 tot 17 december in Passe-Partout en in De Streekkrant.

laatste nieuws

laatste nieuws


digikids
M
et de "pentomino-tekenwedstrijd" kregen we bij digikids de portaalprijs van de Minister van Onderwijs. We vragen ons nog steeds af waarom men onze site een portaalsite noemt, maar de prijs is leuk meegenomen.
Het juryrapport: "Winnaar Portaalprijs.
Domino kent u wel, maar kent u ook Monomino? Tromino? Tetromino? Al die mino’s hebben één ding gemeen: ze bestaan uit eenheidsvierkanten. Als je die inkleurt en aan elkaar vastklinkt, kan je er werkelijk alle kanten mee uit. Denk maar aan het computerspel Tetris, dat zo aanstekelijk werkt in het televisieprogramma Blokken. Deze school maakte er een wereldwijde wedstrijd van. Het resultaat is de wereld in blokjes en leerlingen uit alle windstreken doen mee: eendjes, surfplanken, snoepraketten, de kaart van Taiwan… het is allemaal te zien op de schoolwebsite. De meerwaarde van dit project zit bovendien in het vakoverschrijdende. Een voorbeeld: wat de basisschool tekent, maken de beroepsleerlingen na met Autocad en CNC-machine. Van de computer naar de houtzagerij, in deze school gaat het blokjesgewijs."


Op 5 december 2003 was onze lerares in Schaarbeek op de trefdag voor werkers in de basiseducatie.
Ze gaf er een workshop: Pentomino's, een wereld van vierkanten.

trefdag
trefdag
trefdag
trefdag
trefdag
trefdag
trefdag
trefdag


Onze eerste erkenning op wereldvlak was toen we het volgende logo kregen:

Hier en hier kan je ons terugvinden.
Het Math Forum @ Drexel publiceert elke week een nieuwsbrief
Wat men daarvan verwacht omschrijven ze als:" Each week you can expect to see suggestions of good sites to visit for mathematics and key issues in math education"
O
p 28 juli 2003 koos men voor onze Pentominosite.
We zijn er heel blij mee.



We zijn heel fier in hun lijst met geselecteerde projecten 2002 te staan als project 16.


Classe 5P (van Jean-Pierre Nater) uit Martigny, Zwitserland deed mee aan onze tekenwedstrijd en publiceerden hierover een rubriek op hun eigen schoolsite.

We vinden de tekst waarmee ze naar onze site linken een hele eer en daarom plaatsen we hem ook bij onze "awards".


Meerdere malen gebruikte Jin Honda uit Tokyo, Japan onze tekeningen in zijn email-magazine 'PentoTetroPuzzle'.

egel
hart
olifant


We waren heel blij met de verkiezing tot site van de maand (december 2002) op de beste wiskundeportaalsite.



Dank zij ons pentominoproject werd onze school digitale school in 2000, 2001 en 2002.


We zijn fier op de plakkaten aan de gevel van de schoolmuur.


Op 29 mei 2001 kregen we een mail wan de webmaster van Smash:
“Gefeliciteerd! Uw school is verkozen tot schoolproject van de week voor uw
regio door Het Nieuwsblad en Digikids. U vindt het interview terug in Het
Nieuwsblad van vandaag.”


En ook in 2002 verdienden we het logo van digitale school van de week.


Vanaf 11 juli 2001 staat er op de website van onze vriend Pillow:
This new pentominoes quiz is dedicated to Odette De MeuleMeester and her pupils”
We waren er heel blij mee! Ti ringrazio tantissimo Leonardo!


 
Peter Hendriks heeft een hele leuke puzzelsite. Zijn puzzels zijn heel origineel gepresenteerd.
Puzzel 96 is over pentomino's. Zeker oplossen!

"Door Odette De Meulemeester heb ik een oude hobby van me weer eens opgepakt. De site van haar school bevat bijna alles over pentomino's, maar een oplossing van de puzzel van deze week kon ik er niet vinden."

Op 5 augustus 2005 ontvinden we de volgende mail:"Congratulations on your wonderful site: "www.pentomino.classy.be".You did a great job on this site. Well done!
I am pleased to award your site the Busy Educator's Award.
The Busy Educator Award
 If space permits, it may also be included in an upcoming issue of my free Busy Educator's Newsletter, e-mailed monthly to educators worldwide.
"
Marjan Glavac
editor The Busy Educator's Newsletter

Begin januari 2002 krijgen we van meester Jelle Twijnstra, een mail dat hij begonnen is met het Pentomino-avontuur in groep 5 (8 en 9 jaar) aan cbs "de Ark" te Daarle(Nederland).
Leerlingen kijken eerst hoeveel stukjes er zijn en nadien proberen ze onze dieren uit onze pentomino-zoo na te maken.



Bij Mr Deese werd onze site geprojecteerd op hun TV en de leerlingen probeerden onze puzzels op te lossen.

Ze maakten onze dieren en ook onze letters uit het alfabet.
                               
 

Het magazine Clickx heeft over onze site geschreven in het nummer van 29 januari 2002:


We kregen een vermelding in het het augustusnummer 2002 van het maandblad “Onder Ons” van ziekenzorg CM.


De derde week van juni 2001 waren we site van de week bij Pienternet.


Hun site is totaal vernieuwd maar we zijn er nog terug te vinden in hun archief bij het jaar 2001 onder het nummer 24
.

Bij het bekende wiskundetijdschrift werd onze wedstrijd reeds tweemaal aangekondigd.


We waren site van de maand september 2000 bij:
Jos Geerlings is wiskundedocent aan het St. Gregorius College te Utrecht Nederland
.


Op 27/08/2001 stonden we op de site van het Sint-Leocollege te Brugge als site van de week.


Op 1 november 2002 ontvingen wij een mail van Philippe Wouters,ICT-coördinator en webmeester van de Sint-Rumoldusschool uit Deurne.
"Wij hebben jullie website even doorgenomen en vinden dat dit best wel een kunstwerkje is. Wij hebben jullie dan nu ook 'bekroond' met de f'LINK'-zo award op onze site . Er hangt geen prijskaartje aan vast, maar wel de garantie dat in de volgende weken heel wat van onze kinderen uw pentominosite zullen bezoeken."



We zijn site in de kijker bij NedSites

 

Ooit waren we de favoriete site van Siebald. Bedankt!


Op 22/9/2001 kregen we een mail van Marieke van Hagen:
“Gefeliciteerd! J
e hebt de Kidfun Prijs gewonnen! Na een week had jouw site de meeste stemmen gehaald”


Op 18 april 2004 ontvingen we een mail:"Congratulations! PENTOMINO has been reviewed and chosen to bear the 2003-2004 Golden Web Award."