Gecamoufleerde pentomino's

Deze leuke vraag komt uit de 'Finale québécoise' van 'le Championnat International des jeux mathématiques et logiques'

De figuur stelt een helikopter voor.
helikopter
Je moet hem schilderen in 5 camouflagekleuren zoals je kan zien met de cijfers 1 t.e.m. 5, dus één kleur per vak. Elke pentomino, naar het voorbeeld van de T die er al op geplaatst is, moet bestaan uit 5 verschillende kleuren en moet zijn plaatsje in de helikopter vinden.
pentominoset
Geen enkele pentomino mag gespiegeld worden maar ze mogen wel gedraaid worden.
We kregen de volgende vraag:"Dat lijkt me een buitengewoon intrigerend puzzeltje. Is die T op die plaats een vast gegeven, of slechts een voorbeeld, en kan hij ook elders liggen ?"
De T is op die plaats een vast gegeven.
Rien Verbeek mailde:"Het helicopterpuzzeltje ziet er best aanlokkelijk uit, maar helaas is de bedoeling mij niet duidelijk. Wellicht heeft dat te maken met mijn geringe ervaring met pentomino's... Moet de figuur van de helicopter zelf bedacht worden, en zijn er eisen gesteld aan de kleurenverdeling? Graag een nadere toelichting."
We wachten op haar oplossing.
We ontvingen een oplossing van Bert ten Hoeve met de volgende leuke commentaar: "Zoals ik al zei, een juweeltje, niet zo eenvoudig maar ik heb me best vermaakt. Als je er zo nog meer hebt, graag ! Volgens mij is er maar 1 oplossing. Hartelijk dank"
Kan je het vinden?
Oplossing
Camouflage

Aad van de Wetering maakte gebruik van exel om zijn oplossing in te sturen.
Zijn commentaar: "dat viel niet eens mee…"
Exel helikopter


Wim Brinkhorst:
"Het viel niet mee, maar ik denk hem te hebben gevonden. Leuke puzzel."
Zijn manier om de oplossing voor te stellen vonden we knap gevonden: de pentomino waar het over gaat is steeds opgelicht.Verlichte pentominoes

Martin Friedeman vulde de cijfertjes in op onze "groene" pentomino's.
Hij mailde:"Op de thuispagina van Aad van de Wetering heb ik veel over pentomino's gelezen, maar een pentomino-puzzel had ik nog nooit gemaakt. PU01 is dus mijn ontgroening. Bedankt voor het mooie vraagstuk en graag tot een volgende keer."

Martins oplossing

Edo Tmmermans:"Met wat slim redeneren was het een leuk puzzeltje, bedankt!"

 Hij mailde de oplossing heel kort. Waar de pentomino's komen moeten we er maar zelf bijdenken.
 xxx3
xx12x3
x34152
154
x21